Kaleidoszkóp Ház

van egy hely, ami csodálatos örökséget hagyott hátra. egy szellemi értéket, aminek kiteljesítéséhez színekre van szükség. a színek mögött alkotó lelkek sorakoznak, ki-ki a maga "színvilágát" adva. összekapcsolódásuk során a teljesség élményét nyújtják. elegendő ebbe a játékszerbe csak belenézni...enjoy the ride

Friss topikok

  • rémTündér /aprócska kismacska./: Atyaég, de köszi ezeket a képeket. :-*** Klassz blog, maradok még kicsit olvasni. :-) (2014.01.05. 20:45) Graffiti Jam

Linkblog

Gazdag Ágnes Wild Pet/Különböző vadak című kiállítása

2012.10.30. 19:29 kaleidoszkophaz

Első teremben egy korábbi sorozat darabjait láthattuk, nagyméretű, szimmetrikus arcok szuggesztív szemekkel,kérően, önarckép jelleget hangsúlyozva, finom barnákkal, rózsaszínekkel. Monodrámák hordozói, témái egyben sok humort hordoznak. Nem sokkal erre a sorozatra való válasz volt kedvenc reneszánsz képeinek hátterébe helyezett portréi, jelenetei, ekkor jött be témaként elsőként a nyúl, mint a mondásból ismert félelem hordozója. A századvégen Japánon végigfutó punk hullám lovagja, Yoshimoto Nara munkássága juthat eszünkbe. Az új kifejezési módok, zene, és világlátás által motivált új generációja hétköznapokba helyezi drámáit.Grimaszoló ,nagy szemű, kortalan, nemtelen kis lényeket alkot különböző méretekben; európai, esztétizáló festői érzékenységgel. Nara gondolatisága Gazdag Áginál európai kontextusba kerül, kevésbé klasszikus megközelítési módon. A régi mitológiákat japán hatásra, s nem kevésbé a groteszk nőket festő brit John Currin-re reflektálva. Mona Lisa széles vásznon lajhárként levitál. A régibe való süllyedés (mint ahogy a provinciák mocsarában lenni szokott)  kényelmességét hangsúlyozza, " a lét elviselhetetlen könnyűsége" lenne? Úgy érzem Milan Kundera ide túl filozofikus idézet, így e sorok írója megint vált egyet. Nos képeinek alapját inkább a barokk, a klasszicizmus és romantika mesteri adják. Németalföldi, spanyol gallérok, rubensi kosztümök és bájak, archaizáló szőrmés női arcképek, harcos idők. Itt a portékon megjelennek a szőrmék eredeti viselői, a vadállatok(kicsik, nagyok,boltiak is), mint macskanyérc, macskamedve, borz, nyúl stb. Egyszerre kedvesek és ijesztőek. Zeusz hattyúként képviselteti magát a képből kitekintő reneszánsz aktot csábítva, aki hegyes koboldszerű füleivel, bölcsen tekint ki a képből, felénk. Hedonizmus és elfojtások, egymásra rendeltségek felületei. Akár Rubens világa, ahol a tobzódó formák, örvénylő csordák, jelenetek, csillogó felületek mély tónusokkal hullámoznak, miközben a cégért hordozó mester csak a portrékat készítette. Gazdag Ágnes ezeket a nagy felületeket személyesebbé teszi kisebb méreteivel a megformáltságért tett siker érdekében,aminek eredménye végül egy koherens kifejezési mód lesz.

A kiállításmegnyitón hallhattuk a Bloatfield/Carl Löfgren (SWE) zenéit, melyekben többször a kiállító is közreműködött, illetve közreműködött "Linear című klipjükben is.

g2.JPGg.JPGg3.jpgg4.jpgg5.jpgg6.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: zene galéria kiállítás képzőművészet festészet Gazdag Ágnes Wild Pet Bloatfield Rubens

A bejegyzés trackback címe:

https://kaleidoszkophaz.blog.hu/api/trackback/id/tr264879787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása