Kaleidoszkóp Ház

van egy hely, ami csodálatos örökséget hagyott hátra. egy szellemi értéket, aminek kiteljesítéséhez színekre van szükség. a színek mögött alkotó lelkek sorakoznak, ki-ki a maga "színvilágát" adva. összekapcsolódásuk során a teljesség élményét nyújtják. elegendő ebbe a játékszerbe csak belenézni...enjoy the ride

Friss topikok

  • rémTündér /aprócska kismacska./: Atyaég, de köszi ezeket a képeket. :-*** Klassz blog, maradok még kicsit olvasni. :-) (2014.01.05. 20:45) Graffiti Jam

Linkblog

Kanász Nikolett felnőttkorba lépő kiállítása

2012.05.14. 17:19 kaleidoszkophaz

 

Kanász Nikolett első kiállítása egybeessett 18. születésnapjával.Még egy évet kell iskolába járnia érettségijéig. A ház rajzóráinak rendszeres látogatója, ám rajzkönyvei függetlenül ettől alakultak ki.Rá jellemző humora, morbidra való hajlama jelenik meg grafikáin nem kis humorral.Kortárs rajzi tendenciák jelennek meg, gondoljunk csak a nagy sikerű D Vitamin (D, mint drawing) című Phaidon kiadású albumra, melyben megfigyelhető a kortárs rajz globális elterjedése,akár falméretben, rangos galériákban, múzeumokban és műkereskedelemben. Koncepcióját a falra is kiterjesztette, a bejárattal szembeni falrajzával, illetve kézzel írt betűivel.

 

A megnyitó beszédet Ducsai Péter, grafikus és fényművész, egyben Niki munkásságát egyengető tanára tartotta.Ebből egy a kiállítóra nagyon jellemző részlet:"A tiszta papír vagy lap másik aspektusa Niki életkora, amit nem udvariatlanságból emlegetnék, hanem mert fiatalságából adódóan tiszta lappal indíthat a művész pályán, ha ezt választja. A tisztaság itt fizikai értelemben persze kötődik az általa művelt papír alapú grafikák letisztult formavilágához, filigrán vonalvezetéséhez, de utal egyben a precizitásra és a levegős-világos és nyílt komponálásra is.

Munkáiról eszünkbe juthat Aubrey Beardsley angol szecessziós grafikus akinek rajzait kidolgozott kompozíció és határozott, letisztult vonalvezetés jellemzi, amelyekből groteszk, kegyetlen és ironikus tartalmak bontakoznak ki. Egy-egy rajzában pedig az olasz Fernando Boterora jellemző bájos vagy éppen csípős humorral találkozhatunk.  

Munkái a szürrealista formanyelvből ismert mintázatokból is merítenek, de nem másolják azokat. Sajátos, karakteres, csak rá jellemző kifejezésvilágra törekszik. Ez már fiatal kora ellenére is megjelenik az emblematikus fintorokban, és egy-egy figura visszatérő arcvonásaiban, mozdulataiban. Ezek talán a saját vonásai, gesztikulációi.

Anti-szépségek, szépségek, csúnyaságok, áldozatok, szomorú kislányok, kényszeredetten mosolygó torzult arc, várakozással teli vagy lemondó arckifejezések, világító bagolyszemek, tudás, antitudás, álombéli és valóságos jelenetek váltakoznak és keverednek képein.

 

Annak idején a szürrealizmusban a fiatal művészek azon vágyukat fejezték ki, hogy a valóságnál is valóbb dolgokat alkossanak. A szürrealisták kijelentették, hogy éber állapotban nem lehet valódi alkotásokat létrehozni, olyan lelkiállapot után sóvárogtak, amelyben felszínre kerülnek lelkünk mélyebb, tudat alatti rétegei.

Niki is álmodik, sok kortársához képest is meglepőbbet, merészebbet, groteszkebbet, szebbet és sokszor csúnyábbat is. Ugyanis föl van érzékenyítve, mint egy litográfiai kő a munkába vétel előtt.

Grafikái sokszor valós események ihlette asszociációs lánc következményei, leképzései. Véleményeket fogalmaz meg sajátos eszközökkel. Ezek gyakran reflexiók a környezetében élőkre, és önmagára is. A vele történteket folytatja, és ki is egészíti azokat, valamikor emlékezés útján, alkalmasint egészen primer módon, az épp aktuális lelkiállapotának megfelelő hangulatban. Munkáit nézve legtöbbször személyes történetek, úgymond transzformációit láthatjuk, olykor, pedig egy őt ért vizuális élmény groteszk vagy érthetetlen feldolgozásának folyamatába hívja be a nézőt. Ebbe sokszor keveredik humor, sötét humor, a rá jellemző módon. Öniróniája is nyomot hagy a papíron.

Szellemi kibontakozása épp folyamatban van, ugyanakkor nagyon sok tekintetben érett személyiségjegyeket mutat, komoly erőfeszítést téve az előtte álló ismeretlen meghódítására, azaz a művésszé válásra.

Ezúton szeretnék neki kívánni ehhez az úthoz sok sikert és a környezetéből kellő biztatást.

Gratulálok!"

Mi is, csak így tovább,külön köszönet a teázóba készített macis kompozíciójáért.CsinCsin, Isten éltesse a Királynőt! 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szülinap rajz kiállítás művészet notesz drawing kanász nikolett poolie ducsai péter

A bejegyzés trackback címe:

https://kaleidoszkophaz.blog.hu/api/trackback/id/tr564508251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása