Kaleidoszkóp Ház

van egy hely, ami csodálatos örökséget hagyott hátra. egy szellemi értéket, aminek kiteljesítéséhez színekre van szükség. a színek mögött alkotó lelkek sorakoznak, ki-ki a maga "színvilágát" adva. összekapcsolódásuk során a teljesség élményét nyújtják. elegendő ebbe a játékszerbe csak belenézni...enjoy the ride

Friss topikok

  • rémTündér /aprócska kismacska./: Atyaég, de köszi ezeket a képeket. :-*** Klassz blog, maradok még kicsit olvasni. :-) (2014.01.05. 20:45) Graffiti Jam

Linkblog

Neodada és Pop, Kortárs művészeti kurzus 4.

2012.03.12. 14:36 kaleidoszkophaz

Roy Lichtenstein:Hopeless

Az amerikai művészek egy része nem tudott azonosulni az 50es évekbeli absztarkt művészet ágaival, annak sem expresszionista, sem minimalista formáját nem tudták elfogadni.

Őket inkább a környező világ tárgyai érdekelték jobban. Az ezt megelőző dada korszak művészeinek játéka arra késztette az alkotókat, hogy a művészetet ők is egyszerűen játéknak fogják fel.  A korabeli mindennapi élet vizuális motívumait vetítették munkáikra, ezt festői elemekkel ötvözték. Az irányzat legnevesebb festői Robert Rauschenberg és Jasper Johns voltak.

 Az ő tevékenységük előjelezte a pop-ot.

A művészetet a század eleji dadaizmussal egyetértésben és a többi irányzattal vitázva nem kreálja, alkotja, hanem inkább fölfedezi: a nagyvárosi folklórban, a kisebbségek szubkultúrájában, a reklámklisékben, a képes magazinok sztereotip fotóiban, a kommersz képregényben, a banális használati tárgyakban, a fogyasztói társadalom jellegzetes szimbólumaiban. Az absztrakt expresszionizmus és a ~ közötti átmenetként foghatók fel Robert Rauschenberg "kombinált festményei", "összerakott képei" (combine painting), melyeken a festmény felületére hétköznapi banális tárgyak és egyéb háromdimenziós elemek is rákerültek. Ezek a térbeli környezetalakítás (» environment) felé billentik a művet, ugyanakkor még számos festői elem is működésben marad. A ~ azután túlnyomórészt elveti az érzéki festőiséget, és olyan személytelen, gyakran gépies technikákat alkalmaz, mint a sokszorosítás, a nagyítás, a kollázs, de attól sem riad vissza, hogy minden áttétel nélkül sorakoztasson fel különféle tárgyakat, háromdimenziós tárgyegyütteseket. A személytelen felmutatás, ami főleg az amerikai művészekre jellemző, rendszerint attól nyer finom, látszólag derűs, néha azonban kritikus iróniát, hogy e művek alapanyaga, a fogyasztói társadalom képi világa maga is végtelenül gépies, személytelen dolog. A ~ a művészet feladatát elsősorban abban látja, hogy a gépiesen lüktető világ látványos zakatolását egy kicsit túl kell fokozni, hogy megmutatkozzék a fonákja, és öntudatlanul megvalósult vizuális értéke is. Az irányzat jelentősebb képviselői: Robert Rauschenberg, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, James Rosenquist, Peter Blake, Richard Hamilton stb.

Szólj hozzá!

Címkék: pop előadás művészettörténet neodada

A bejegyzés trackback címe:

https://kaleidoszkophaz.blog.hu/api/trackback/id/tr514311996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása