Kaleidoszkóp Ház

van egy hely, ami csodálatos örökséget hagyott hátra. egy szellemi értéket, aminek kiteljesítéséhez színekre van szükség. a színek mögött alkotó lelkek sorakoznak, ki-ki a maga "színvilágát" adva. összekapcsolódásuk során a teljesség élményét nyújtják. elegendő ebbe a játékszerbe csak belenézni...enjoy the ride

Friss topikok

  • rémTündér /aprócska kismacska./: Atyaég, de köszi ezeket a képeket. :-*** Klassz blog, maradok még kicsit olvasni. :-) (2014.01.05. 20:45) Graffiti Jam

Linkblog

Palasovszky Ödön felolvasóest verseiből

2012.02.22. 16:42 kaleidoszkophaz

Palasovszky Ödön (Budapest, 1899. március 5.Budapest, 1980. december 18.) költő, a magyar avantgárd mozgalom és az aktivista színjátszás egyik legjelentősebb alakja.

A húszas években jelentek meg jelentősebb kötetei: Reorganizáció (1924); Punalua (1926); Karmazsin (1927).

Művészi hitvallásáról az "Új Stáció" című, jelentős botrányt kiváltó, manifesztumban vallott. Később a Horthy-korszak kommunistának bélyegezte és mellőzte. A harmincas évektől kezdve elsősorban színházi művei, rendezései által keltett feltűnést. Nevéhez fűződik a Zöld szamár avantgarde színház létrehozása 1925-ben. Színházi elveiben az aktivizmus, vagyis a lényegre törő színjátszás híve volt. A II. világháború után néhány évig még kísérletezett az avantegarde bevezetésével a magyar színházi életbe, de munkássága miatt sorozatos politikai támadások érték. Az ötvenes évek kommunista diktatúrája mellőzni kívánta a "polgári dekadenciának" bélyegzett avantgardot. Így Palasovszky ismét háttérbe szorult és csupán a hatvanas években figyeltek fel újra művészetére.

1977-ben Graves-díjjal tüntették ki. Válogatott versei Opál himnuszok (1977) címen jelentek meg. Élete utolsó évében megírta színháztörténeti szempontból igazán jelentős visszaemlékezését: Lényegretörő színház (1980) címmel.

 Zenével kísért felolvasóestet tartott munkáinak vetítésével Pittma Luca. Az elhangzott versek szinte mindegyike egy túlvilági szerelemélmény írt le.

Bortnyik Sándor, világhírű modernista Zöld Szamár című képe.Ő magát is kommunistának vallotta ,híres képei a Vörös gyár, a Vörös mozdony különböző világhírű kiállításokon szerepelnek. Az a fajta mozgalmi hangulat amúgy is jellemző volt a húszas évekre, nemhogy az avantgárdra , ez miatt máshogy kell ezekre az időkre tekintenünk.

Palasovszky Manifesztuma 1922-ből.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: vers irodalom avantgárd luca ödön felolvasóest pittman palasovszky

A bejegyzés trackback címe:

https://kaleidoszkophaz.blog.hu/api/trackback/id/tr534173285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása