Kaleidoszkóp Ház

van egy hely, ami csodálatos örökséget hagyott hátra. egy szellemi értéket, aminek kiteljesítéséhez színekre van szükség. a színek mögött alkotó lelkek sorakoznak, ki-ki a maga "színvilágát" adva. összekapcsolódásuk során a teljesség élményét nyújtják. elegendő ebbe a játékszerbe csak belenézni...enjoy the ride

Friss topikok

  • rémTündér /aprócska kismacska./: Atyaég, de köszi ezeket a képeket. :-*** Klassz blog, maradok még kicsit olvasni. :-) (2014.01.05. 20:45) Graffiti Jam

Linkblog

Képesség a szép látására,Kassa (SK),Rovás Galéria(Löffler Ház)

2012.07.16. 17:06 kaleidoszkophaz

kas1.jpgkas3.jpgkas2.jpg

 A Kaleidoszkóp Ház sikeresen mutatkozott be a Kassán.A kiállítás ,melyet egy megnyitó party követett, hosszas szervezés után mindannyiunk örömére jött létre.A befogadó intézményből Őry Katalin,a kassai Thália Színház látványtervezője, és a Rovart Akadémia egyik programszervezője hívta meg központunkat.A koncepciót Gép Katalin és Szuharevszki Mihály dolgozta ki, külön köszönet Andráskó péter közvetítő szerepének.Maga az épület Löffler Béla szobrászművész adománya volt Kassa városának, miszerint halála után kultúrális célokra használhassák.Több funkciót foglal magában a szecessziós villa. A galéria mellett található egy tágasabb közösségi tér,ahol vetítések,lcd monitorok is találhatóak,műtermek, foglalkozásoknak megfelelő terek, és egy nagy kert Kassa kertvárosiasabb részén.Elsőre közös brain stormingok következménye lett a cím, amely köré csoportosítottuk felhívásos pályázatunkat, több médiára alapozva.. Az alkalomra magunkkal vittük az előtte már Velencében is bemutatott (első) bemutatkozó katalógusunkat.A megnyitón a filmpályázat bezsűrizett filmeken kívül bemutatásra került Gerendás Bálint régóta készülő házbemutatkozó filmje is, egy termet szinte csak vetítésre szántunk, ahol kiállítás került Ducsai Péter egyik fényobjektje is.Ezen kívül a megnyitó szöveg elhangzása után Dj Pal=és Kinga kezdett dj-zni),háttérben Bálint vizuális effektjeivel.

"Engedjék meg, hogy az esztergomi Kaleidoszkóp Ház és a kassai Rovás Akadémia között párhuzamot vonjak. A Rovás Akadémia (korábban Löffler-házként volt ismert, mivel ez volt Löffler Béla kassai szobrászművész otthona) lassan két és fél éve áll a Rovás Polgári Társulás rendelkezésére, s a tavalyi részleges belső átépítés után alakítottuk ki jelen galériánkat, és hoztuk létre az ArtCafét.

A Rovás Akadémia csakúgy, mint a Kaleidoszkóp Ház, civil kezdeményezésre született, és hasonló céllal: hogy teret adjon a művészetek minden ágának. Míg a Kaleidoszkóp Házban erősebben vannak jelen az alternatív irányzatok, addig nálunk aklasszikus értékeket képviselő képzőművészet az a dominánsabb, a jövőben pedig az intermediális és digitális művészet egyik jelentős központja kívánunk lenni. Rövid távú célunk, hogy 2013-ra, amikor Kassa Európa Kulturális Fővárosa lesz, egy színvonalas képzőművészeti és multimediális központ működjön a házban. A hosszú távú pedig az, hogy a festészeti, szobrászati és grafikai műhelyeket és műtermeket hozzunk létre, a művészek számára rezidensi lakásokat alakítsunk ki, és különféle művészeti programokat valósítsunk meg itt. Míg a Kaleidoszkóp Ház az EUROHÍD Alapítvány által fenntartott, önszerveződő kulturális központ, műtermekkel, rendszeres programokkal, kiállításokkal, addig a Rovás Akadémia főként pályázatok révén tartja fenn a házat, és azokból is valósítja meg a programjait. 

 

A mai kiállítás címe: Képesség a szép látására. Különböző médiák mutatkoznak itt be a cím által jelölt tartalom kapcsán. Ez a kiállítás egy pályázat eredményeképp jött létre, amelyet a már említett Eurohíd Alapítvány és a Kaleidoszkóp Ház hirdetett meg azonos címmel, a célja pedig az, hogy a Kaleidoszkóp Ház tevékenységéről képet adjon. Az itt kiállított művek a pályázatra érkezett, zsűrizett pályaművek, tehát egészen friss alkotások. A pályázati művek egy része június 20-a óta Velencében is megtekinthető. "

 

(Elhangzott a június 29-i kiállításmegnyitón.)

Kiállítottak:

Andráskó Péter (animáció) Ducsai Péter (fényobjekt) Farkas Kata (animáció, grafika) Fischer Judit (akvarell, multimédia) Gerendás Bálint (film) Kaci Simon (festő) Kanász Nikolett (rajz) Kertész Kinga (festészet) Navratil Judit (festészet) Simon Edina (installáció) Szuharevszki Mihály (festészet) Verebics Katalin (festészet) Varjú Krisztián (festészet) Végi Péter (festészet)

r3.jpg r4.jpgr2.jpg25.jpgr5.jpgr6.jpgr.jpgr8.jpgr7.jpg210.jpgr11.jpgr12.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: vj bemutatkozás dj galéria art kiállítás képzőművészet művészet megnyitó vendégszereplés Kassa Rovás

A bejegyzés trackback címe:

https://kaleidoszkophaz.blog.hu/api/trackback/id/tr24660247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása