Kaleidoszkóp Ház

van egy hely, ami csodálatos örökséget hagyott hátra. egy szellemi értéket, aminek kiteljesítéséhez színekre van szükség. a színek mögött alkotó lelkek sorakoznak, ki-ki a maga "színvilágát" adva. összekapcsolódásuk során a teljesség élményét nyújtják. elegendő ebbe a játékszerbe csak belenézni...enjoy the ride

Friss topikok

  • rémTündér /aprócska kismacska./: Atyaég, de köszi ezeket a képeket. :-*** Klassz blog, maradok még kicsit olvasni. :-) (2014.01.05. 20:45) Graffiti Jam

Linkblog

Michel & Baltazar Montanaro

2012.07.03. 10:37 kaleidoszkophaz

 Duójuk egy zenei beszélgetés apa és fia között régi és új zenéről, párbeszéd, ahol két ember együtt gondolkodik, együtt mozog, adják át egymásnak a stafétabotot. Két zenei világ találkozik: a zeneszerző Miqueu kötött zenéje, és Baltazar improvizációja.
Miqueu Montanaro, franciaországi okszitán vándorzenész. Montanaro két alkalommal vezetett zeneműhelyt a kászoni Minimum Party Alkotótáborokban, Kolozsváron pedig 2003 elején lépett fel első alkalommal.
A világhírű provence-i trubadúrnak is hívott zenész hagyományos dob-furulyás virtuóz játékával egymaga képes teljes koncertélményt nyújtani, ám közismert nyitottságának köszönhetően előszeretettel vesz részt improvizatív együttzenélésben, hiszen számos hangszeren játszik. Montanaro zenei világa nem ismer határokat, gyökerei a provanszáli muzsikához kötik, de otthonosan mozog Kelet-Európa zenei hagyományaiban is. Zenéjében hallható számtalan zenei világ hatása, a provence-i népzene a dzsessz-, kortárs-, középkori-, hip-hop-, improvizatív- és klasszikuszenével feldolgozva.
Montanaro egyik fő műve, a Vents d’Est (Keleti szél) című színpadi produkció, mely a dél- európai és az észak-afrikai népek folkzenéjének sajátos ötvözete, a közép-európai népek zenéjével, változatos dzsesszelemekkel színesítve. Ősbemutatója Budapesten volt 1989-ben, Montanaro és a Vents d’Est azóta is rendszeresen turnézik Európa-szerte, és rendszeresen zenél együtt francia, cseh, szlovák és magyar muzsikusokkal is. Alapelve szerint az empátia, az egymásra figyelés hidat épít az eltérő zenei nyelven beszélők között.
Baltazar Montanaro édesanyja magyar képzőművész, apja Magyarországon és a MEDIAWAVE Fesztiválon is népszerű francia-oxitán ethnomuzsikus Miquéu Monataro. Baltazar apja nyomdokain haladva, a jazz és az ethnozene, a magyar és oxitán kulturális hatások határfelületeit kutatja, de nem áll tőle messze a kortárs zene újraértelmezése sem.

Szólj hozzá!

Címkék: zene koncert harmonika sanzon trubadúr Montanaro Duó

A bejegyzés trackback címe:

https://kaleidoszkophaz.blog.hu/api/trackback/id/tr74625557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása