Kaleidoszkóp Ház

van egy hely, ami csodálatos örökséget hagyott hátra. egy szellemi értéket, aminek kiteljesítéséhez színekre van szükség. a színek mögött alkotó lelkek sorakoznak, ki-ki a maga "színvilágát" adva. összekapcsolódásuk során a teljesség élményét nyújtják. elegendő ebbe a játékszerbe csak belenézni...enjoy the ride

Friss topikok

  • rémTündér /aprócska kismacska./: Atyaég, de köszi ezeket a képeket. :-*** Klassz blog, maradok még kicsit olvasni. :-) (2014.01.05. 20:45) Graffiti Jam

Linkblog

Töttös Kata: Démonok (kiállítás) # ef.Zámbó Happy Dead Band (koncert)

2015.02.09. 14:30 kaleidoszkophaz

 

t4.jpgt1.jpgt5.jpgt2.jpg

t3.jpg

A megnyitón elhangzott beszédet Szuharevszki Mihály, a művész régi barátja tartotta 2015. február 6-án az Art Bisztróban:

 "Töttös Kata: Démonok című kiállítása elé #Esztergom, Kaleidoszkóp Art Bisztró

 Sok szeretettel köszöntök mindenkit Töttös Kata „aki jól fest, és odaadó ápoló”: „Démonok” című megnyitóján. A számos díjat (Amadeus ösztöndíj, Domanovszky nívódíj) nyert olajképeiről ismert művész ezúttal újabb akvarelljeit hozta el hozzánk. Kata a fogyasztói női ideálokról szóló gondolatait, érzelmeit, Kataflam nevű együttesével is elérhetővé teszi, melynek a festő fronténekese. Ma ugyan az együttes összes tagja nem ért rá, meghívtuk a rokon világú undergroundból induló EfZámbó Happy Dead Bandet, hogy minden a helyén legyen. A pop, dada és realitás együtthatója, ami mozgatja a hasonló jellegű munkákat, embereket, akik az életet nem választják szét a művészettől, illetve önmaguk is műalkotásokként felfoghatóak, nem csak performerként. Gondolok elsősorban Frida Kahlo élet, szenvedés, szenvedély, boldogság, pokol és menny egyszerre való jelenlétét munkásságában, megélt hétköznapjaiban, életének történéseiben. Ezúton megemlékeznék Kádár Mikiről, Mityusról, a nagyszerű showman-ről, aki Kata több slágerének szerzője, társelőadója volt. Személy szerint kedvencem a ”Csöpike” című táncdal , amiből kiérezhetjük hogy, „Indul a tavaszi lendület, mikor elkap a hendikep!”, de említhetném a „Tarzan”, „Én vagyok a lány”, „Az élet megvisel”, a „Lovi” vagy a „ Kempelen” című számokat is.

 Ha már POP-nál tartunk (csupa nagybetűvel), eltekintenék az előzményektől, történeti elemekről, nevekkel való dobálózástól, mert mindannyian gyermekei, vagy már inkább unokái vagyunk egy olyan új világnak, ami  hétköznapjainkat adja, a new media, internet által sugározza, behatárolja illetve okozza.

 Robert Indiana megfogalmazása szerint: „ A pop: mindent elfogadó szeretet. A pop: bombatámadás. Maga az amerikai álom, optimista, nagylelkű és naiv.” Az említett 1960-as években indult irányzat jeles, máig élő képviselője Mel Ramos, aki egy elég direkt párhuzamnak tűnik, aki piedesztálra emel karcsú meztelen, női testeket, eltárgyiasítva, akár egy nagy márkázott vajon, vagy sajton, vagy csomagolt gépsonkán pózolva a kor pin-up lányait véve modellül, később tudtommal hasonló témájú bútorokat is készített galériák számára, műtárgyként.

 „Pin-upként” emlegetik azokat az újságból kivágott, szexis nőket ábrázoló fotókat, amelyeket gyári munkások, katonák és teherautósofőrök tűztek kiöltözőjükben vagy kocsijuk műszerfalára, hogy némileg színesítsék egyhangú életüket…Kialakultak a sztereotípiák: legyen csábító a tekintet, érzéki aszáj, hosszú a láb és telt a kebel, vagy éppen ellenkezőleg, a lány szégyenlősen próbálja elrejteni bájait a kíváncsi tekintetek elől...Ramos szerint nincs alapvető esztétikai különbség elit és hétköznapi kultúra, illetve reklám és magas művészet között…(képein) Az egymástól elütő elemeknek ez a fajta kombinációja némileg szürreálisan abszurd helyzetet teremt, s  tudat alatt azt a cinikus üzenetet fogalmazza meg, hogy a egyén kizárólag pótszerek- akár szexbombaképek vagy gyárilag előállított élelmiszerek-mérhetetlen fogyasztása révén lehet boldog”

 Megemlíteném Red Grooms fából, akrilból készült mítoszaiból „Hollywood” című munkáját is. A szoboregyüttesnek a főszereplője Jean Harlow, mint ahogy a filmekben is többnyire ő a sztár, a kanapé szélén ülő fekete szmokingos férfi csupán mellékszereplő, aki feltehetőleg Clark Gable, de nevét Grooms nem tartotta említésre méltónak.

 A titokzatos körülmények között, fiatalon elhunyt Harlow-ban a rá következő szexbombák prototípusát vehetjük észre. Ám rendkívül erotikus megjelenése és komikai tehetsége hamar elfelejtődött, szobrán is alig több, mint annak a kultúriparnak a szimbóluma, mely átlagos figurákból képes csábító hősnőket és  hősöket előállítani.

 A „Hollywood” című alkotáson Harlow mosolya grimaszba torzul, közönségcsábító megjelenésével csupán az egykori szexszimbólum mélységes magányosságát leplezi, valamint a tényt, hogy a kultúripar legfeljebb anyagi hasznot húzott belőle.

 Most rátérnék a figyelem tárgyának pszichológiájára, a modellek üzleti megfontolásain felülemelkedő, és nem alulmaradó motivációjának kérdésére. „Vannak olyan alkatok, amelyek bizonyos értelemben erotikusak, de ez az értelem teljes fordulattal jön létre: azt akarják, hogy mindig és mindenki szeresse őket, de nemcsak egyes esetekben nem viszonozzák, hanem egyáltalán nem szerető emberek. Alkatuk kétségtelen erotikája csak a szerelem eme bírvágyában nyilvánul meg. Mellesleg korántsem passzív természetűek, szeretettségvágyuk szenvedélyes tevékenység, MELYÉRT MINDEN LEHETŐT MEGTESZNEK. Nem azért akarják, hogy szeressék őket, hanem „CSAK”- ez alkatuk ősjelensége.” ( Georg Simmel: A kacérság lélektana, EXKURZUS A PLATÓNI ÉS MODERN ERÓSZRÓL fejezet, Atlantisz Kiadó, Veszedelmes Viszonyok sorozat, 1996. )

 Töttös Kata „Démonok” című sorozatának több sebből vérző portréin, többfajta sérüléssel találkozhatunk. Megfigyeléseim szerint nem erőszakos cselekmények áldozatai, tekintettel arra, hogy az összes sérülésnek inkább az el nem szenvedésének metafizikájával találkozhatunk. A golyólövés inkább vetítésnek tűnik, túl szép, hogy igaz legyen. Több seb belülről fakad, pedig plasztikának nyoma sincs a hamvas, füstszínű sminkkel megjelenített röpködő hajú lányportrén, akár márkás termékeket is eladhatnánk vele, vagy egy editorial fizetett hirdetése is lehetne, teszem azt YSL „Rouge et Noir”, vagy a Bed Head Rockaholic Dirty Secret Dry Shampoo kampányfotók.

 Hasonló a kérdés, mint Kata munkáin, mint Xevi Sola, spanyol kortárs festő alkotásain, melyeken anorexiás modelleit helyezi különböző perverz helyzetekbe. A majd minden képén szereplő kissé aberrált fiatal lány, idilli kertvárosi környezetbe van photoshop effektszerűen beemelve. A kertes házi idillbe, facebook-on található családi fotók, vakuk által torzult worker class fickókkal, anyukákkal szerepel. Egyik kedvencem „Army of love” című munkája, ahol a pigmenthiányos szemüveges lány fehérneműben térdelve fut a nyári ludak inváziója elől.

 Namost, hogy jön össze a POP és a dráma? Mindig is összefüggött, mint ahogy a dal is mondja:

„Mit ér a kincs, ha boldogság nincs?”-L

 Mindenestre a örömmel tölt el, hogy a megéltség a sebek begyógyulásával végződik Kata legújabb sorozatában."

Szólj hozzá!

Címkék: pop koncert gender kiállítás festészet megnyitó barlangszínpad Töttös Kata Ef Zámbó Happy Dead Band Kaleidoszkóp Ház

"Jézus élete" , Aknay János, ef. Zámbó István, Tábori Csaba kiállítása

2013.07.23. 12:17 kaleidoszkophaz

rondella 2.jpgrondella.jpg

Július 19-én nyílt meg a három kiállító tárlata dr. Söröss Jenő bevezetőszövegével, aki ismertette a Jézus életének munkásságát feldolgozó különböző stílusú képsorozatok szimbolikáját, történetét. A sorozatok Matula Péter felkérésére történtek, a munkálatok kezdetei 16 évvel ezelőttre nyúlnak vissza. Az anyag nagy része Svédországból került ide kiállításunkra, előtte a debreceni Modemben láthatta együtt pár éve a magyar közönség.  Az esztergomi kiállítás alkalmából a VINCZEMILL Papírmerítő Műhelyben Szentendrén, 2013-ban valódi kézzel merített papíron 120 sorszámozott példányban egy külön kis mappa került kiadásra. A kiállításon ez megvásárolható, amit utána érdemes eltenni nem csak emlékként, hanem a limitált és dedikált mappák kis száma miatt is, mely gyűjteményeinket gyarapíthatja.

 Aknay Istvántól láthattuk nagyobb méretű fauve színezetű Corpus-át, egy kisebb verziót is, illetve működő Angyalóráit. Ef Zámbó István egyszerű privát motívumaival gazdagította a megszokott motívumok használatát játékos formáival, élénk ám organikus színhasználatával. Tábori Csaba ötvözte az ikonok ragyogását az arany többszöri használatával, a formák egyberendelésével, illetve az ikonok és Kondor grafikai világát egyszerre idézte fel festői eszközeivel. A kiállításon egy gitárdal is felcsendült, majd az Ef Zámbó Happy Dead Band több órás sikeres koncertet adott a Kaleidoszkóp Házban.


Kommentár Nélkül Jézus Élete A Rondella... by rtveonline

Szólj hozzá!

Címkék: galéria koncert kiállítás képzőművészet művészet festészet megnyitó Dr Rondella ef Zámbó István Tábori Csaba Aknay -jános Söröss Jenő Happy Dead Band

"Hidak fényei- Átutazók" című kiállítás az Esztergomi Vármúzeum Rondella Galériájában"

2013.07.03. 01:24 kaleidoszkophaz

rádi.jpg Érdekes momentum a Kaleidoszkóp Ház történetében ez a Rondella Galériába szervezett kiállítás. Az Indiában 25 év után Párizsba költözött Hummel Rozália Magyarországba visszaköltözve lakója volt egy ideig az épületben a Pázmány Péter utca 7-ben. Festeni 1979-ben kezdett egy belső sugallatra, mely életének egy új fordulatot adott és a lelki kultúra megismerése felé irányította. Hosszú évekig tartó tanulmányokat végzett a világvallások és az ősi keleti bölcsességek terén, és elsajátította a hagyományos festészet technikáját is Radzsasztanban (India) és Bali szigetén. Kiállítani 1985-ben kezdett Párizsban a “Francia Művészek Szalonjában”, majd folyamatosan kiállított Európa különböző városaiban. Ázsiában 1989-ben volt első kiállítása. India több városában megismerték munkáját, majd Bangkok, Bali és Szingapúrban tanult és mutatta be képeit és tanulmányait. A maharadzsák városában, ahol nemcsak az indiai királyok, hanem nemzetközi, nyugati királyok szoktak megfordulni tradicionális ünnepein, a város gyűjteményében található 30-nál több darabból álló miniatűrsorozata.

 Őt megkeresve pilisszentléleki házában kértük fel kiállításának szervezésére, kérésére több embert meghívtunk baráti köréből a ország különböző helyeiről.Június 21-én este 19 órakor nyílt a "Hidak fényei" - Átutazók című kiállításunk. A kiállító művészek: Hummel Rozália Rádhika, Barben Tibor, Szük Norbert, Szőllősi Gizella, Bugyács Sándor, Kiss Gábor, Mihálka György, Sipos Attila Csaba, Boros Betty. A kiállítás nagyon sűrűre sikerült, megidézve ezzel az indiai templomok túláradó pompáját, sokalakos festményeit, szobrait, utcáinak, ünnepeinek túlharsogó, szinte földöntúli kavalkádját. Ezt fokozták a térben elhelyezett mécsesek, illóolajok is. Az indiai motívumok keveredtek a magyaros formákkal, sokszor újszerű módon, monumentálisan megfogalmazva, a kis formák léptékét változtattak, mint egy Lechner Ödön épületen akár. E kavalkádban megjelentek szürreálisabb hangvételű festmények is.
A kiállítás alkalmából fellépett a Freedom Café szűkített változata: Bakai Márton hegedűn, Pável Norbert hang drum-on játszott.

Július 16-án, kedden 18.00 h-i kezdettel kapcsolódó rendezvény A Fények hídjai című táncos, zenés záróest. Hárfán játszik Gecsei Enikő, gitáron: Rózsa Bertold dobol: Gecsei Mihály. A kiállítás képei műteremáron megvásárolhatóak lesznek. Mindenkit sok szeretettel várunk!

 

Szólj hozzá!

Címkék: zene galéria ezotéria program kiállítás festészet hagyomány megnyitó tradíció India finisszázs Rondella Galéria Hummel Rozália

VIZIT - Boros Mátyás kiállítása

2013.01.22. 16:39 kaleidoszkophaz


boros1.jpgboros2.jpgcsikkek.jpg

A kiállítást aNéhai bárány koncertje követte , ami abarlangban 10-kor kezdődött.néhai.jpg

Zeneileg nehéz behatárolni a Néhai Bárányt, hiszen a magyar szövegek a korai Kispál és a Borz hangulatát idézik, miközben nem egyszer felharsan a tipikusan stoner rockos gitárzúzás és a zenekar által itt-ott elrejtett elektronikus hatás, ahogyan a lassabb, dallamosabb darabok is megtalálhatóak, amit jobb híján itthon az alternatív rock közé sorolnak. Az mindenesetre elég alternatív, hogy a dobért és az énekért ugyanaz a személy a felelős, aki egyben a dalszövegekért is.

Szólj hozzá!

Címkék: koncert kiállítás grafika installáció Néhai Bárány BorosMátyás

Advent , december

2013.01.22. 15:17 kaleidoszkophaz

703542_452670768123590_2107821438_o.jpg335887_4579077349530_1195605100_o.jpg


Ma történt Jótékonysági kiállítás 2012.12.11. by rtveonline

A hónap legtöbb előkészületet igénylő projektje volt a "Művészet Esztergomért" jótékonysági kiállítás és vásár az esztergomi királyi vár Rondella Galériájában. A 32 kiállító kortárs képzőművész mellett kézműves és design termékeket lehetett kapni. Képviseltette magát elsősorban a festészet, a fotó, plasztika. A befolyt összeg az Eurohíd Alapítványban egy elkülönített művészeti alapba folyt be,merre Szent Júdás Tádé témakörben, címmel pályázatot írtunk ki (a kiírás a honlapon található, a leadási határidőt meghosszabítottuk február 9-ig). A kiállítás egy hétig tartott, közben filmklubot (Fliegauf Bence: Womb), és irodalmi beszélgetést (Paál Anikó Janne Teller: Semmi c. könyvéről) fogadott be a Rondella tágas belső tere. A megnyitót Gép Katalin, Szuharevszki Mihály a Kaleidoszkóp Ház képviseletében,illetve Péter Csaba, a pályázat meghirdetője tartotta. Beszédüket Bakai Márton hegedű-, és Pribay Valéria csellójátéka keretezte, miközben a kiállításlátogatók a fogadáson tekintették meg a kiállítást. A kiállítók többsége megjelent a megnyitón: Andráskó Péter, Boros Mátyás, Brassai Gabriella, Ducsai Péter, Énzsöly Kinga, Farkas Kata, Fischer Judit, Gaál József, Gábriel Ajna, Galyasi Géza Attila, Gazdag Ágnes,Gerendás Bálint, Hangya Bálint, Horváth Roland, Kaci Simon, Kanász Nikolett, Kertész Kinga, Kovács Alida, Kovács Lehel, Magyarósi Éva, Rabóczky Judit, Őry Annamária, Staudt Ágnes, Szuharevszki Mihály, Szunyoghy Viktória, Végi Péter, Verebics Ágnes, Verebics Kati, Wennesz Vera. Egy designtermékeket, karácsonyi kézműves tárgyakat Borisz Baranyovics, Ducsai Judit, Gép Sári, Pásti Nóra, Simon Edina, Tamási Diána, Tarján Zsuzsa, Vida Judit szolgáltatták. Az est a Slamballet koncertjével folytatódott a Kaleidoszkóp Házban, majd az együttes venezuelai tagja, Campos Pablo éjjeli 3-ig MC-zett. A kiállítás majdnem teljes anyaga hozzáférhető itt: http://mishaswarowski.blogspot.hu/

IMG_4961.JPGIMG_4974.JPGIMG_5029.JPGIMG_5016.JPGIMG_5041.JPG704620_4579074789466_1679513666_o.jpgIMG_5047.JPG

 Az egész heti nyitvatartás után az eseményt egy finisszázs zárta, melynek védnöke Gaál József az MKE egyetemi docense volt, aki meglepetés happening-jével káprázatta illetve derítette jókedvre a közönséget.Az este alatt Magyarósi Éva, médiaművész "Apámnak" című animációját vetítette le, majd egy még be nem mutatott meglepetést is megtekinthettek jelenlévők. A párkányi Jóvilágvan együtteskoncertje melegítette be az estét,miközben dj Zöld már diaprojektjét készítette elő a Rondella külső falain, majd a belső teret is beragyogtatta erős színezetű diáival, majd amikor Dj set-jébe kezdett, táncra perdültünk.

 A Rondellába szervezett programokon kívül az év zárókiállítása Kaci Simon és Wennesz Vera festészeti kiállítása volt.kac1.jpgKac3.jpgkac2.jpg

A hónap folyamán koncertezett nálunk a Szelindek, a legújabb fiatal rockformáció ,a Blahalouisana, illetve egyenesen Londonból pörgette friss lemezeit Dj Drisan, nagyszerű partyt adva.

blaha.jpg

drisan.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: fotó design galéria koncert kézműves party plasztika art kiállítás művészet jótékonyság festészet vetítés megnyitó Gaál József Kaci Simon Gép Katalin Jóvilágvan Rondella finisszázs dj Zöld MéhkasAula Wennesz Vera Szabó Ágnes RTV Blahalouisana Drisan

Szunyoghy Viktória "Egy nap"

2012.11.26. 22:14 kaleidoszkophaz

szun.jpgSzun4.jpgSzun2.jpgszun6.jpgszun5.jpg"A sorozat elkészítéséhez egy huszonéves nőt vettem alapul, aki egyfajta mai fiatal nőképet testesít meg.
Az ő napjait követtem nyomon, elvitt azokra a helyekre ahová jár, ahol ebédel, kávézik, bevásárol, ahol a barátjával dolgoznak, vagy a macskáját sétáltatja. Érdekes volt egy másik ember életébe, szokásaiba ilyen módon bepillantást nyerni.
Úgy éreztem az általam megörökített pillanatok a modellem "Saca" napjaira a legjellemzőbbek.
Mindenki máshogy éli az életét, ahogyan az én napjaim is máshogyan telnek."

Szólj hozzá!

Címkék: galéria kiállítás fekete-fehér festészet Szunyoghy Viktória

Lollipop Factory Dj's # Killbert és Glideside-in da Cave

2012.11.26. 22:01 kaleidoszkophaz

lolli1.jpglolli2.pngA 10 éve működő partysorozat Dj-i in da House
Bezzegh Albert/alias Killbert a Lollipop Factory designbolt és ismert ruhaüzlet alapítója játszott Turzai Ákos-sal/Glideside (Berlinből) ezúttal péntek éjszaka játszott nagyszerű partyt adva.
http://www.facebook.com/lollipopfactorybudapest
http://www.facebook.com/glideside?ref=ts&fref=ts

Szólj hozzá!

Címkék: dj party electronica barlang Lollipop Factory Glideside Killbert

Vida Judit művészetterápiás foglalkozásának kiállítása

2012.11.26. 21:45 kaleidoszkophaz

vida1.jpgvida3.jpgvida10.jpgvida4.jpgvida6.jpgvida7.jpgvida8.jpgvida9.jpg"A művészetterápiás foglalkozásokon nem rajzolni, festeni tanulunk illetve nem műalkotásokat hozunk létre. Nem szükséges művészeti előképzés és tehetség. A foglalkozásokon készült munkák alapvetően eszközként szolgálnak a mentálisan sérült embereknek. Nagyon szerencsések vagyunk, mivel a Kaleidoszkópház kiállító helyiségében-állandóan változó alkotások között-zene hallgatás mellett tudunk dolgozni. Híres festőművészek alkotásait tanulmányozzuk, azok művészi elemeit /geometrikus, organikus/ és színvilágát építjük be az itt készült munkákba, ezeknek az ismerkedése illetve játékos felhasználása, eszköze lehet a kialakult érzelmi elfojtásoknak a felidézésére, amelyre a verbális terápiák nem mindig képesek. A színek és a művészeti alkotások elemeinek alkalmazása nagyon primer formában jelennek meg az itt készült alkotásokon, olyan világot hoznak létre, amely mintha a gyermekrajzok és a modern művészet között lebegne.

A csoportos foglalkozáson elkészült munkáknak kapcsolatteremtő ereje is van, közösséget alakít, beszélünk róla, valós nem valós történetek jönnek létre. A művészetterápiás foglalkozásokon arra törekszem, hogy minél több sikerélményük legyen, ez megerősíti az önbecsülésüket hogy az alkotói folyamatot pozitív élményként éljék meg." (Vida Judit iparművész)

Szólj hozzá!

Címkék: galéria kiállítás művészetterápia foglalkozás Vida Judit

Novemberi program

2012.11.06. 17:21 kaleidoszkophaz

k.jpghétfőnként    10.00-től Manna jóga Melocco T. Anna vezetésével, helyszín: Esztergom Bottyán J. u. 6. -1500 ft adomány alkalmanként

keddenként   16.00-tól 18.30-ig Rajziskola Ducsai Péter vezetésével

                     19.00-től  Filmvetítés beszélgetéssel/tematika:

november 20. kedd 19.00  az Ai Wei Wei-ről szóló Sundance fesztiváldíjas "Never sorry" című film vetítése a Manzárd Café és Magyarhangya közös szervezésében, belépő: 600 Ft (a belépőhöz egy pohár bor jár a film  utáni koccintásra hivatalosan)    

szerdánként    19.00.-től Tanoda előadássorozat meghívott előadókkal 1000 Ft adomány alkalmanként.

csütörtökönként 10.00-től Művészetterápia Vida Judit vezetésével

                          16.00.-tól Rajziskola Ducsai Péter vezetésével

 

november 2. péntek,    20.00. Halloween party

                                    -meglepetés welcome drink, a beöltözőknek kizárólag!+

                                    -DJ fellépők: Inaffes, Milán, p a l 

november 7. szerda      18.00. Tanoda program, Szabó Andrea Krisztina: Csillogó lelkek könyvbemutató-beszélgetés

november 9. péntek     17.00.Vida Judit művészetterápiás csoportjának kiállítása,

                                    19.30. Szunyoghy Viktória "Egy nap" című kiállítása

                                    21.00. Lollipop Dj's

november 14. szerda    19.00. Tanoda program: Young British Artists/A YBA Generation, Szuharevszki Mihály művészeti vetítése a kilencvenes  évektől napjainkig meghatározó  brit,új médiákat használó generációról

november 16. péntek    21.00. dj Sztyepp (Homoki Peti)

november 21. szerda     19.00.  Ducsai Péter előadása

november 23. péntek    19.00. Kaci Simon-Wennesz Vera kiállítása

november 30. péntek    21.00. Bern Atom Shanthi koncertje vetítéssel egybekötve

A változtatás jogát fenttartjuk!

Szólj hozzá!

Címkék: program november plakát

Magyarósi Éva: Munkák folyamatban című kiállítása

2012.11.06. 16:44 kaleidoszkophaz

 IMG_4363.JPGIMG_4373.JPGIMG_4376.JPG319757_278523832226473_507303202_n.jpg423365_278523778893145_1855300492_n.jpg 545834_278521078893415_1051819355_n.jpg 549739_278523645559825_1359947275_n.jpg427793_278521325560057_1057352261_n.jpg526001_278521398893383_868960198_n.jpg544751_278521508893372_535157844_n.jpg Magyarósi Éva médiaművész önmaga ismertette a kiállításon megjelenő munkáit.A kiállítás címét falméretű rajzai adták:"Munkák folyamatban".A már kész rajzokat ,amelyek különböző párokat ábrázolnak,nyersanyagnak tekinti egy elkövetkező monumentális alkotásához, ahol a képen megjelenő párok egy csoportképpé lesznek összemontírozva. A digitáliák korában kiveszőben van az a fényképész üzletekben visszatérő hagyomány, hogy a párok közös portréra ülnek be egy fotó kedvéért egy műterembe. Ennek a kedves gesztusnak műviségét vette alapul rajzaihoz, egy egy oda nem illő, de a kapcsolat attribútumaként felfogható elemmel. Pl. a Péter és Nóra címűn egy nagy barna medve karolja át őket fekete fehérben megoldva.Láthattuk lightbox-aiból egy triptichonját, s egy nagyméretű digitálisan létrehozott tájképét. Ezeknek a világa köszönt vissza animált kollázs videóin is, a Lena-n,az Apámnak címűn illetve a Láthatatlan rajzok-on, melyet Siegfried Lenz könyve ihletett, melynek 2 gyerekkori barát a főhőse kerül szerepkonfliktusba. A történet rákérdez a művészet, azon belül a festészet lényegére, illetve a kép létrejöttére. A kiállítással szinte egy időben mentünk át Párkányba az éppen Broadway Club-ban koncertező "Jó világ van!" együttes koncertjére, akiknek album címadó neve Éva legjobb diploma MOME 2005, Kecskeméti Animációs Filmfesztivál legjobb kísérleti film 2006, és Oberhauseni Filmfesztivál díja 2006 díjas filmje, a Hanne volt. Külön üdvözölte Bokor Réka énekesnő kiállítását, mit sem sejtve, hogy a nézők között üdvözölheti, így adott az estének még különlegesebb hangulatot a találkozás.

Szólj hozzá!

Címkék: média galéria rajz kiállítás animáció képzőművészet lightbox Magyarósi Éva

Tánc a Szelindek-kel

2012.11.06. 14:47 kaleidoszkophaz

"Ez a falakat mozdító hangerejű, ha kell, halk hangszereket fújó, pengető, ütő, vágó és tekerő banda korábbi felállásokból bontakozott ki, mint a Pirkan együttes, Török Vidor és barátai zenészeiből. Célunk várjátékok, hagyományörző, népi, történelmi rendezvények díszitése, zenébe fullasztása. Zenészeink alkalmasak szinpadra, csata, lakoma, jóhangulat alá. Mivel hangszereink nem mindennapiak, ezért stílusunk sem az. Zenénkkel idő- és világkörüli utazásba (középkortól, Arábiától- Isztambulon át Magyarhonig) csábítjuk áldozatainkat, kiknek fülük s táncos lábuk van."P1360486+.JPGP1360489+.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: zene koncert tánc barlang Szelindek

Gazdag Ágnes Wild Pet/Különböző vadak című kiállítása

2012.10.30. 19:29 kaleidoszkophaz

Első teremben egy korábbi sorozat darabjait láthattuk, nagyméretű, szimmetrikus arcok szuggesztív szemekkel,kérően, önarckép jelleget hangsúlyozva, finom barnákkal, rózsaszínekkel. Monodrámák hordozói, témái egyben sok humort hordoznak. Nem sokkal erre a sorozatra való válasz volt kedvenc reneszánsz képeinek hátterébe helyezett portréi, jelenetei, ekkor jött be témaként elsőként a nyúl, mint a mondásból ismert félelem hordozója. A századvégen Japánon végigfutó punk hullám lovagja, Yoshimoto Nara munkássága juthat eszünkbe. Az új kifejezési módok, zene, és világlátás által motivált új generációja hétköznapokba helyezi drámáit.Grimaszoló ,nagy szemű, kortalan, nemtelen kis lényeket alkot különböző méretekben; európai, esztétizáló festői érzékenységgel. Nara gondolatisága Gazdag Áginál európai kontextusba kerül, kevésbé klasszikus megközelítési módon. A régi mitológiákat japán hatásra, s nem kevésbé a groteszk nőket festő brit John Currin-re reflektálva. Mona Lisa széles vásznon lajhárként levitál. A régibe való süllyedés (mint ahogy a provinciák mocsarában lenni szokott)  kényelmességét hangsúlyozza, " a lét elviselhetetlen könnyűsége" lenne? Úgy érzem Milan Kundera ide túl filozofikus idézet, így e sorok írója megint vált egyet. Nos képeinek alapját inkább a barokk, a klasszicizmus és romantika mesteri adják. Németalföldi, spanyol gallérok, rubensi kosztümök és bájak, archaizáló szőrmés női arcképek, harcos idők. Itt a portékon megjelennek a szőrmék eredeti viselői, a vadállatok(kicsik, nagyok,boltiak is), mint macskanyérc, macskamedve, borz, nyúl stb. Egyszerre kedvesek és ijesztőek. Zeusz hattyúként képviselteti magát a képből kitekintő reneszánsz aktot csábítva, aki hegyes koboldszerű füleivel, bölcsen tekint ki a képből, felénk. Hedonizmus és elfojtások, egymásra rendeltségek felületei. Akár Rubens világa, ahol a tobzódó formák, örvénylő csordák, jelenetek, csillogó felületek mély tónusokkal hullámoznak, miközben a cégért hordozó mester csak a portrékat készítette. Gazdag Ágnes ezeket a nagy felületeket személyesebbé teszi kisebb méreteivel a megformáltságért tett siker érdekében,aminek eredménye végül egy koherens kifejezési mód lesz.

A kiállításmegnyitón hallhattuk a Bloatfield/Carl Löfgren (SWE) zenéit, melyekben többször a kiállító is közreműködött, illetve közreműködött "Linear című klipjükben is.

g2.JPGg.JPGg3.jpgg4.jpgg5.jpgg6.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: zene galéria kiállítás képzőművészet festészet Gazdag Ágnes Wild Pet Bloatfield Rubens

Ai WeiWei: Never Sorry c. filmjének vetítése a Magyarhangya és Manzárd Café jóvoltából

2012.10.30. 18:24 kaleidoszkophaz

Vetítéssorozat indul a Magyarhangya és Manzárd Café szervezésében.A Magyarhangya egy olyan egyesület, ami céljának tűzte ki az itthon elérhetetlen, új filmek forgalmazását a konvenciók kizárásával, illetve a megmutatkozás új lehetőségeinek keresésével, filmjeinek minél szélesebb nézőközönséget keresve. A világhírű kínai lázadó képzőművészről vetített dokumentumfilm, a "Never Sorry!" című dokumentumfilm 2012-ben nyerte a Sundance Fesztivál díját. Magyar feliratozással láthattuk szombaton a kivételes, New York-ból hazatelepült, rendőrök által figyelt és zaklatott világhírű lázadó és twitter Ai WeiWei munkásságával foglalkozó filmet. Láthattuk installációit, akcióit, archív felvételeket a nyolcvanas évekből, rendőrségi ügyeit, felépített és lerombolt műteremházát. Az utóbbinak lebontásakor házromboló házibulit szervezett, mintegy ellenpólusát képezve az állami beavatkozásnak.Hogy abszurdabb legyen, ő kapta a pekingi olimpiai játékok emblémává vált épületét,a Fészek tervezését, majd tanúi lehetünk, hogy tűnik el a nyilvánosság elől 81 napra, hogy visszatértekor ne szólalhasson meg.Kínában számos követője, támogatója van, társadalmi tevékenységének érvényessége miatt (földrengések áldozatai témakör pl.), miközben Kína legbefolyásosabb képzőművészét üdvözölhetjük benne.ai.jpgai2.jpg

Szólj hozzá!

Októberi program

2012.10.30. 18:02 kaleidoszkophaz

október.jpg benczúr.jpg

Benczúr Gyula: A kilőtt nyíl (1908)

Október- A kilőtt nyíl hava/ Indian Summer

 

 hétfőnként 10.00-tól Manna jóga Melocco T. Anna vezetésével, helyszín: Esztergom Bottyán J. u. 6.-1500 ft adomány alkalmanként

keddenként 16.00-tóll 18.30-ig Rajziskola Ducsai Péter vezetésével

                      19.00.-tól  Filmvetítés beszélgetéssel/tematika: Exploitation film: 

                                   október 9.Cry Baby

                                   október 16. Black Dynamite

                                   október 23. Iron Sky

                                   október 30. Planet Terror  

                                   +október 17. Murakami Haruki: Norvég erdő-film

                                   október 27. szombat  az Ai Wei Wei-ről szóló Sundance fesztiváldíjas "Never sorry" című film premiervetítése a                                              Manzárd Café és Magyarhangya közös szervezésében, belépő: 500 Ft (a belépőhöz egy pohár bor jár a film utáni                                          koccintásra hivatalosan)    

                                   21.00  Visual party

szerdánként             18.00  Hatha jóga Little Yogi-val a Bottyán J. u. 6.szám alatt. 700 Ft adomány alkalmanként.

                                   19.00-tóll Tanoda előadássorozat meghívott előadókkal 1000 Ft adomány alkalmanként.

 

csütörtökönként      10 órától Művészetterápia Vida Judit vezetésével

                                   16 órától Rajziskola Ducsai Péter vezetésével

vasárnaponként       18 órától Zen meditáció és beszélgetés 1000 Ft adomány alkalmanként

 

okt. 5. péntek           19.00. Golden Twenties Night, tánczenei est

okt. 6. szombat       17.00. Méhkas Dia Projekt Workshopja, majd audiovizuális est dj Zöld-del

október 12.péntek 19.00. Gazdag Ágnes: Különböző vadak/Wild Pet c. kiállítása

                                     közreműködik: Bloatfield (SWE)/Carl Löfgren

                                    21.00. Wasabi KHT.-koncert

okt. 13. szombat     20.00. Sirály D.I.S.C.O. Crew

október 19.péntek  21.00 Szűkített Kvartett koncert

október 20. szombat 12.00 Sámánnap a Házban

október 26. péntek 19.00. Magyarósi Éva: Munkák folyamatban c. kiállítása

                                     -közreműködik: (Wahorn) Matzaa 

                                     21.00. Szelindek-világzenei koncert

október 27. szombat 21.00  Visual party

 

Szólj hozzá!

Címkék: koncert előadás program party kiállítás filmklub plakát október

Visual Party on Darkside

2012.10.09. 11:50 kaleidoszkophaz

A beöltözés téma az apokalipszis volt.A jelmezek mellett a smink nagy hangsúlyt kapott.IMG_3795.JPGIMG_3382.JPGIMG_3737.JPGIMG_3736.JPGIMG_3252.JPGIMG_3333.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: party dark electronica karnevál visual

Simon Edina vs. Kertész Kinga:Baglyas erdő installáció

2012.10.08. 15:06 kaleidoszkophaz

edi.JPGA kiállítás alkalmából, a falak antikolt aranyerdővé változtak, Kertész Kinga jellegzetes hímzésre emlékeztető vonalkáival 2 színre bontott fákat festett alapul.A Duna közelségét hivatott kifejezni, a térbe uszadék farönkök kerültek,melyeken Simon Edina bemutatta újabb kerámiakollekcióját,a lebegő fecskék, suhanó sirályok után a masszívan egy helyben ülő, rönkön , ágon figyelő baglyok következtek.A bagoly szimbolikája: "Az ókori görögök, a bölcsesség és az igazságos harc istennőjét, Athénét akinek a bagoly volt a szent madara "bagolyszeműnek" nevezték. Kedvence a kis fülesbagoly, gyakran gubbasztott a vállán. A bagoly képes volt az istennő számára láthatatlan igazságokat feltárni, feltehetően innen eredhet a madár bölcsességének híre. Mivel a baglyot az istennővel társították, a madár védett státust nyert Athénban, nagyszámú bagoly élt az Akropoliszon. Az istennőt ábrázoló pénzérmék hátoldalán bagoly volt látható, és nagyon jó ómennek, a küszöbön álló győzelem előjelének tartották, ha csata előtt a sereg fölött egy bagoly repült át."320317_429545323769468_1603074700_n.jpg304081_429545387102795_752146029_n.jpg561511_429545460436121_1695136704_n.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: galéria kiállítás bagoly kerámia installáció Simon Edina Kertész Kinga

Horváth Roland:Külső és belső csillagok c. kiállítása

2012.10.04. 13:57 kaleidoszkophaz

Festészetét a hagyományos műnemek: a csendéletek és tájképek mellett az emberi figurákkal kiegészült csendélet- és tájelemekből dekollázsolt kompozíciók jellemzik. Visszatérő témái a palackok, virágok, plüssállatok és ipari szerkezetek, gép-belsők. Stílusának lényege, hogy idegenkedik a dolgok konkrétumként történő ábrázolásától, s csak a róluk visszaverődő fények színeinek összességéhez (amely zömében egy visszafogott fényerejű közeg) ragaszkodik. Szinte az absztraktságig föloldott, könnyednek tűnő virtuozitással dolgozik legtöbb vásznán. A dekollázsolt kompozíciójú munkákon az ismert világ újrafölismerhető törmelékei mellé betolulnak kizárólag színfoltokból álló, ritkán egészen konkretizált, geometrikus kvázi-testekké artikulálódó elemek; illetve a művész fizikailag eltávolít (vagy roncsol) képrészeket, amely eljárás révén hol az üresség, hol egy előző képréteg tárul föl.horvath_roland.jpghorvathRoland2.jpgelesd04.jpg

A kiállító kiállítását ezzel a verssel nyitotta meg majd Ducsai Péter, grafikus méltatta.

Nagy László Ég és Föld oratóriumából

És Antoine de Saint-Exupéry írásának felhasználásával

 És látta az atya tolakodó könnyein át

A határtalant, és látta a tél paripáit

Ahogy ezrével a dombokon hirtelen görcsben

Térdre hull mind, és nyakak, fehér parabolák

Tűződnek a magaslatokra hogy immár a gőz

Lobogjon sörényként rajtuk hogy bomoljanak

Hogy jégcsont és irha pezsegjen, ezüst vizek

Lezuhogva a völgybe az arany tüzekkel

kirobbantsák a zöldnek igátlan extázisát,

és látta az atya tolakodó könnyein át

a bürök fergeteg-fátylát, a cicka-füvek

vad rugózását, és látta hogy a földarabolt

tavalyi rönk is kihajt, s a verem-kupolát

fölemeli csíráival egyetlen árva krumpli,

és látta az atya tolakodó könnyein át

a kiírthatlan akác ivadékai közt

ahogy a rozsda-tócsává egy vaskarika vérzik-

és akkor menydörgető fiai jöttek újra,

csíkokat húzva és megfertőzve a kéket,

kócolódó koszorút ontva a szivárvány

kihűlt helyébe, körözve, hangrobbanások

sorozatával rombolva a házat tovább-

az atya pedig tenyerébe fogta fejét,

 …,és a boldognak tűnő  piros paripán lobogva tomboló este után

                                                                                      Kiábrándult reggelre ébredt.

                                                                                            Megfogni a semmit!

Megfogni a semmit újra és újra!

Szólj hozzá!

Címkék: galéria kiállítás festészet Horváth Roland megnyitószöveg

Elindult a TANODA pogram szerdánként

2012.10.02. 00:18 kaleidoszkophaz

Folytatódnak szeptemberben az előadások.5.jpg"Money is the key to end all your woes 
Your ups, your downs, your highs and your lows 
Won't you tell me the last time that love bought you clothes? 
It's like that, and that's the way it is "
HUH


(RUN-DMC vs. Jason Nevins - It's Like That)

az előadás díja 1000 HUF-becsületkassza
a barlang nagyon alkalmas lesz a vetítésre,hozzatok meleg pulóvert!
Az előadást Szuharevszki Mihály (visual artist) tartja
dresscode:T-shirt,trousers,trainer,trademarks,beers inda hands17.jpg A második előadás témája a Performance, body art,happening volt.
 
Ugyan határaik összefolynak a fenti műfajoknak, mégis meg kell említenünk miben tér el a 3 műfaj.Szerteágazó terület, ezúttal erről próbálunk másfél órát vetíteni,az idő intervalluma miatt fotókra, és elemzésekre hagyatkozunk.

A performance története
A performance-művészet a '70-es évek elején kezdődött, amikor az írott szövegek, a konceptuális művészet fórumai és a statikus médiumok túlságosan túlfinomultnak számítottak a művészek számára. Éppen ezért megpróbáltak egy nagyon személyes, testhez kötődő művé
szetet létrehozni. Többek között egy sor koncept művész - megunva az írott műveket - kezdett el performanszokat csinálni. A közelmúlt elvetése még erősebbé vált. 
2-Gilbert_and_George_Sisters.jpg27-oppenheim_sunburn.jpg69-nam-june-paik-tv-cello.jpg67-.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: előadás graffiti performance vetítés művészettörténet happening body art

Graffiti Jam

2012.10.02. 00:02 kaleidoszkophaz

IMG_2912.JPGIMG_2916.JPGIMG_2917.JPGIMG_2945.JPGIMG_2957.JPGBakai Bence
Baranyovics Borisz
Dune Dániel
Turcsán István
Gerendás Bálint
Olay
Outro
Verhóczki Ádám
Kanász Nikolett
Zene:
DJ PSYLO BUSINESS (Eat My Funk)
https://www.facebook.com/eatmyfunk

DJ Direct(SoulClap Budapest)
https://www.facebook.com/soulclapbudapest

20:00 - POP-TARI-TOP bakelitparádé Gabriel King és családja lemezgyűjteményéből 

1 komment

Címkék: dj grafitti jam

Piknik 2012

2012.10.01. 23:38 kaleidoszkophaz

Idén szerényebbre sikerült a Piknik, de megvolt,s így is sok programot köszönhettünk nekik:

aug. 10. - megnyitó - Panda Esküvő és Gazsi Rap Show

aug. 11. - a Kalitkás Nő meglepődik szülinapi party DJ Suefo-val
aug. 13-tól - Piknik fotólabor workshopjai, camera obscura, matchbox
pinhole és más fotótechnikai eljárások
aug. 17. - Tamási Péter kiállítása, utána: DJ Zöld
aug 18. - cajon workshop; Verbális védőkerítés, irodalmi program;
Karcsai út c. dokumentumfilm vetítése (rend.: Lea Podharska);
Planetmälcolm, VJ Kapor
aug. 19-20.: Kaleidoszkóp Hegy (közös főzés, buborékfújó workshop,
Piknik kert a Könyök utcában)
aug. 22. - cianotípia workshop
aug. 25. - Forma Fesztivál Párkányban - kiállítás a művésztelep
anyagaiból, valamit a Kaleidoszkóp Ház művészeinek alkotásaiból
aug 26 - slickline az Erzsébet parkban
aug. 27. - kacsaúsztató projekt a Prímás Szigeten
aug. 29. - Kula és Interkarate koncert
szept. 1. - street art jam, POP-TARI-TOP bakelitparádé
szept. 2. - záróünnepség, Slick, spreeTONorchester, Space Taxi,
LoveLaces koncertIMG_3000.JPGIMG_2890.JPGIMG_3006.JPGIMG_3022.JPGIMG_3032.JPGIMG_2888.JPGIMG_2891.JPG

 

Szólj hozzá!

Címkék: koncert fesztivál kiállítás art camp Piknik

Szeptemberi program

2012.09.17. 23:13 kaleidoszkophaz

szeptember.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: program szeptember

Az első Kaleidoszkóp Hegy Művészeti Fesztivál /Szent Tamás Hegy

2012.09.04. 21:28 kaleidoszkophaz

 volki1.JPGphoto by Volker Schuberttérkép.jpggrafika:Ducsai Péter

Azt hiszem bátran mondhatjuk, hogy kezdeményezésünk sikert aratott a napfényes hangulat és látogatottság miatt.Olykor nehéz volt minden helyszínt megtalálni, erre készítettünk térképeket, melyek az info pultoknál voltak megtalálhatóak.A lakók külön örültek, inkább segítették, mint hátráltatták kezdeményezésünket, s örültek, hogy az életbe bekapcsolódnak csendes utcácskáik 2 napon keresztül. A koncerteknek szép háttért adott a kivilágított város, a varieté zárásaként az épp fellövött első rakéta, amellyel a 19-ei tűzijáték kezdődött.Körülbelül éjfélig voltunk fent naponta, aztán a házban folytatódott a Fiesta!

 by Kapor

 A statement a következő volt:

A Kaleidoszkóp Ház Kulturális Központ művészi köre, a Szenttamás Baráti Egyesület és a Piknik Egyesület közös szervezésű kísérleti fesztiválja Esztergom város védnökségével, a város Államalapítási Ünnepének és kulturális életének újabb, ezúttal szabadtéri támogatására, hagyományteremtő szándékkal. 

A programok a következők voltak:

Ünnepélyes megnyitó: aug 19. 18,30 óra a Kálváriánál
Köszöntőt mondott Tétényi Éva, Esztergom város polgármestere, aztán
Harmai Gábor plébános rövid Hegyi Beszédet tartott.

Az Úzgin Űver koncert után 20.30 órától a Hegytető utcai színpadon Pandavarieté "Jelenetek egy vadászház életéből". Ezután össznépi jelmezbálra invitáltunk Mindenkit egy régi,de soha meg nem valósult jelmezbáltéma alapján: szentek attribútumaikkal és jellegzetes divatirányzatok a 26-odik században.  

panda2.JPGpanda1.JPG photo's by Elek Judittűzijáték.jpgphoto by Buda Gábor

Utána fellépett a kasseli Documenta után A Strassz Együttes.

Közben a Piknik Házban fortyogott a halászlé, gulyás, és második nap egy jó adag marhapörkölt.

Aug. 20-án este a Kápolnát a Méhkas Dia Projekt alkotóinak üvegdiáival installált  fényfestése díszítette..előtte 20-án 18-tól diaworkshop szerveződött: a Nap utca 2-ben Szabó Tamás és családja kertjében szeretettel várta az érdeklődőket.fényfestés.jpegzöld.JPGFényfestés dj Zöld-del (Méhkas Aula) és workshop
rod1.JPGrod2.JPGA Rododendron Design Store és a Kaleidoszkóp Bazár standjai

 

A Hegytető utcai színpad fellépői voltak:

aug. 19. 17 óra Carbovaris
aug. 19. 19 óra Úzgin Űver
aug. 19. 22 óra Granny's Heartattack
aug. 20. 17 óra Pálinkás Tamás (IHM) 
aug. 20. 19 óra Ötórai Tea Senior Band
aug. 20. 21 óra Jóvilágvan

konc2.JPGkonc3.JPGkonc1.JPGkonc6.JPGkonc5.JPGkonc4.JPGkonc7.JPGkonc8.JPG

BAJNOK UTCAI ZÖLDÖVEZET(garázsmozi,csillagsátor és bisztró)
10.00 órától 16 óráig gyerekmatiné volt a garázsmoziban

Majd "A Szent Tamás-Hegy Bajnokai" Akadályverseny indult az Aranysólyom Lovagrend szervezésében
(zászlófestés, címer, amulett készítés, csatakereszt, vívás, kelevéz, íjászat, tombola)
20-án 13 órától start a Bajnok utcai tisztásról...

229170_427897463922624_1071570063_n.jpg300820_427895907256113_450033427_n.jpg387022_427895613922809_1215966469_n.jpg388061_427896540589383_449550835_n.jpg428875_427896427256061_1267897184_n.jpg

aug. 19-20. Tracks special - a garázsmoziban https://www.facebook.com/kaleidoszkoptracks
dj:
Youniverse
Balloons
Antonov
Pal
vj:
Ami
event:
http://www.facebook.com/events/473966062627323/


meglepetés fellépő: a csillagsátorban
aug. 19. 20.30 h -FAUL LIVE SET
http://soundcloud.com/faul

faul.jpgphoto by Buda Gábor"Művészkert" információ: nyitvatartás naponta 16 órától este 20 óráig

-Andráskó Péter, festő
-Ducsai Péter, grafikus-fényobjekt kiállítása
-Farkas Kata-Modern ikonok
-Fischer Judit-"Azért háborúzni, hogy kiskutya alakú legyen Magyarország."haditérkép
-Kaci Simon-festő-Santa Lucia
-Navratil Judit-festő
-Őry Annamária,festő-Halkönyv
-Simon Edina-Surman Edit : Jel kerámiainstalláció l Kaci Simon képeivel,a Becket Tamás 21-ben palacsintázás és fröccsözés lesz.20-án pedig 10től 11ig agyagozásra lehetőség.
-Szuharevszki Mihály,képzőművész-divatgrafikák plusz kiállító Giorgia Fonyodi, Majzik Zsóka-JOKKADESIGN ruhái és fotói(Viszlay Márk, Csoboth Edina),portfóliók, bor, süti, zene
FASHION HOUSE
-Verebics Kati-Szt. Katalin kerékbetörése

A művészkertek:

IMG_1909.JPGIMG_1890.JPGIMG_1891.JPGIMG_2462.JPGIMG_1920.JPGediiii.JPGphotos by Szuharevszki Mihály

A Saint Activity címmel a zsűri tagjai Őry Annamária Halkönyv című sorozatának egy darabját részesítették első díjban, a kápolnában állítottunk ki, amely ez alkalomból kinyitotta kapuit. A pályázatot Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgatója, Harmai Gábor plébános, és Istvánffy Miklós művészettörténész bírálta el. Műve nemes egyszerűségével illeszkedett a klasszicizmus puritánságához,ikonográfiája a szakrális jellegű felhívásnak felelt meg. Gábor atya nemcsak a kiállítást engedélyezte, hanem megengedte a Méhkas Dia Projekt fényfestését is a Kápolna felületén, ami csodálatos hangulatot kölcsönzött a záróestén, illetve megtartotta a Hegyi Beszédet is kérésünkre, és közös imádságra buzdította az egybegyűlteket.

A mű:

bejó-marcsi.jpg photo by Art Bejovolki3.JPG volki2.JPGphoto's by Volker SchubertTámogatók:

Grantek kft

Eurohíd Alapítvány

Kaleidoszkóp Ház kft

Te Connectivity

Grancaffé

Neuzer bicycle company

Höpe hőtechnika kandalló

Colorposter

Aqua sziget spa

Padlizsán étterem

Kroki Papír Kreatív

Bády Trilak festékbolt

Happy market a Lőrincz utcából

videó: Volker Schubert

 

Szólj hozzá!

Címkék: zene koncert fesztivál party képzőművészet gyerekprogram Szent Tamás Hegy Kaleidoszkóp Hegy Művészeti Fesztivál művészkertek Tracks

Augusztus:Cristopher Nolan hónap a filmklubban

2012.09.04. 18:24 kaleidoszkophaz

christopher-nolan.jpg

Christopher Johnathan James Nolan hét éves korában kezdett el filmezni apja szuper 8-as kamerájával. A londoni University College-ban angol irodalmat tanult és itt 16 mm-es filmeket készített.

1989-ben tűnt fel a Tarantella című szürreális rövidfilmmel, hét évvel később Larceny című rövidfilmjével vett részt a cannes-i filmfesztiválon.

Első nagyjátékfilmje, a Following (1998), amelyet ő írt, rendezett és vágott, több nemzetközi filmfesztiválon is részt vett és díjakat kapott. Ez a sikersorozat hívta fel a figyelmet rá és segített megteremteni a Memento (2000) anyagi hátterét, melyet Nolan írt és rendezett, mind a kritikusok, mind a nézők körében nagy sikert aratott. Számos díjat és jelölést is szerzett: például a Sundance Filmfesztivál forgatókönyvírói díját, a forgatókönyvért Golden Globe- és Oscar-jelölést. A film nagy sikert aratott több nemzetközi fesztiválon.

Bár nagyon is közönségfilmes stílusú alkotónak vallja magát[forrás?], Nolan következő munkáját az Álmatlanság (2001) című norvég thriller remake-jét a saját szájízének megfelelően próbálta meg tető alá hozni. Barátja, Steven Soderbergh cégének égisze alatt látott munkához úgy, hogy az alkotófolyamat 50%-át a Warner Bros. illetékesei befolyásolták. Elismert sztárokkal (Al PacinoRobin Williams és Hilary Swank) forgatott. A forgatókönyvírás jogát Hilary Seitzre bízták. Sokan máig e legfontosabb kreatív fázis megvonásával magyarázzák, hogy az Álmatlanság bár az átlagnál mélyebb kommersz bűnügyi thriller, mégsem viseli magán igazán a rendezői védjegyeket. Néhány orgánum egyszerűnek tartotta a filmet a Memento „üdítő” összetettsége után, és a mai napig Nolan legkevésbé ötletes munkájának nevezik, különösen az ezt követő korszak ismeretében.

Levetítésre került filmjei a filmklubban a Csapda, Memento, Álmatlanság.vengeance_johnnie_to_5.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: filmklub Christopher Nolan

Galyasi Géza Attila: dicső - VOLT - szemker

2012.09.04. 18:10 kaleidoszkophaz

616612_3548271946528_1259379901_o.jpggalyasi.jpgGalyasi Géza Attila kiállításán egyedi fotóeljárással készült felvételein a festészetben Vojnich Erzsébet szerű,funkcionális építészetet megjelenítő poetikus egyben szabályos kompozícióit láthattuk.A többségében négyzet alakú formátumú nagyításokon az egykor jobb világot látott szemüvegkeretgyár elhagyott terein nosztalgiázhatunk. Nem csak azért mert pár éve itt került megrendezésre a most már 5. életévét megélt Piknik Fesztivál, ami mára Piknik Art Camp-pé avanzsálódott házunkban, hanem mert refelktál a tipikusan kelet-európai üres egyhangúságra,amin egykor 100-ak munkahelyét megjelenítő belső terek elhagyottságát, gazdátlanságát mutatja.

 Galyasi Géza a Piknik-en fotólabort rendezett be Ruppert Ivánnal,ahol manuális technikákat elevenítettek fel,a camera obscurától a cianotípiáig, különböző előhívási eljárásokkal,ami a továbbiakban is működni fog, a kísérletek a művésztelep zárókiállításán láthatóak.

Szólj hozzá!

Címkék: fotó kiállítás Galyasi Géza szemüvegkeretgyár Ruppert Iván

Megnyílt Piknik Art Camp 2012

2012.08.14. 20:33 kaleidoszkophaz

by Volker Schubert,  a programokról, amelyeket folyton frissítünk, info:http://www.piknikfestival.hu/Piknik_Festival_2012_Festival.html, illetve http://www.facebook.com/piknikfestival?sk=info

Szólj hozzá!

Címkék: program megnyitó augusztus Piknik Art Camp Panda Varieté